Raport privind organizarea campaniei ,,Siguranta Circulatiei” in unitatile de invatamant Valea Izvoarelor

A8.1 – Implementarea unor campanii de combatere a discriminarii, segregarii si promovarii multiculturalismului si egalitatii de sanse

 A 8.2 -Dezvoltarea si implementarea unui program pentru promovarea voluntariatului comun

Perioada/Data:  21 Martie  2019

Locatia : Localitatea Valea Izvoarelor

Persoane informate:  elevii claselor V-VIII

Echipa: Responsabil componenta  dezvoltare comunitara si voluntariat, Coordonator P.1, Expert multiculturalism si antidiscriminare, Facilitator comunitar, voluntari, cadre didactice, Coordonatorul Politiei Locale Sinpaul, agent superior Politia Locala Sinpaul.

In data de  21 Martie 2019, a avut loc campania  „Siguranta circulatiei”,in localitatea Valea Izvoarelor,  campanie care se adresează elevilor din unitatile de invatamant, din clasele V-VIII , cu varste cuprinse între 10 şi 14 ani. Astfel la acesata campanie au fost prezenti un numar de  63 copii si 5 cadre didactice.

Aceasta campanie a fost realizata de catre  Poliţia Locala Sinpaul în parteneriat cu Asociatia Centrul Comunitar de Resurse Sinpaul-Mures, partenerul P1 din cadrul proiectului ,,Măsuri de optimizare a sistemului de intervenție integrată comunitară în comuna Sînpaul, Județul Mureș”, Contract POCU/138/4/1/114864.

În cadrul evenimentului, Coordonatorul P1, a prezentat elevilor, pe scurt concursurile tematice la care acestia vor putea participa, ca mai apoi 30 de elevi vor fi premiati cu o vacanta/tabara de 3 zile, transport, cazare, masa gratuit.

Apoi copiii află de la poliţişti ce reguli de circulaţie trebuie să respecte în drumul lor spre şcoală, locul de joacă sau către casă, prin lecţii interactive. Poliţiştii    i-au învăţat pe copii cum să aibă singuri grijă de ei, ca pietoni în trafic. In acest sens a fost realizat si un material prin care copiii pot mult mai usor sa intelega regulile de circulatie, prin desene, exemple, etc.

Prima parte a fost dedicată unei sesiuni teoretice, prin care cei mici au aflat ce înseamnă fiecare semn de circulaţie şi au primit informaţii esenţiale pentru siguranţa lor, ca pietoni.

A doua parte a fost o sesiune practică, în care copiii au aplicat cunoştinţele dobândite, printr-un joc interactiv de circulaţie rutieră.

 Concluzii:

Copiii nu au aceași abilitate de a aproxima distanța, viteza sau zgomotul din trafic, așa cum o fac adolescenții sau adulții. Așadar, este foarte important să-i învățăm încă de mici cum să fie atenți la trafic, ce trebuie să facă în anumite condiții, cum să aplice anumite reguli de siguranță auto.

Cât de importantă este educația rutieră pentru cei mici?
Vitală, aș zice!

 Prin urmare, este elementar să-i învățăm de mici despre noțiuni precum siguranță și responsabilitate și tot ce cuprind acestea.  La fel de importantă este însuşirea regulilor de circulaţie, respectarea acestora şi, totodată, prevenirea accidentelor de circulaţie în rândul copiilor.

Studii au arătat că mulți copiii  nu știu niște reguli de baza precum:

– peste 37% nu știu când trebuie să se adreseze organelor de poliție
– 70% știu care sunt cele două culori pentru semaforul destinat pietonilor
– 81,6% cunosc semnificația termenului de “pieton”

Intocmit:

Bodi Diana Florina

Coordonator P1